Uw levensverhaal laten schrijven ǀ Hoe gaat het in zijn werk?

Loopt u al jaren rond met het idee uw levensverhaal te schrijven? Bent u al lang bezig zelf te schrijven en ziet u door de bomen het bos niet meer? U bent niet de enige! Mensen hebben van nature de behoefte hun unieke levensverhaal voor de toekomst vast te leggen en niet verloren te laten gaan. Niet iedereen is echter gezegend met schrijftalent. Of heeft voldoende tijd om zelf een levensverhaal op te tekenen. In dat geval kunt u uw levensverhaal laten schrijven. Hoe gaat dat in zijn werk?

Bepaal als eerste uw doel
Bepaal voor uzelf wat het doel is van het laten schrijven van een boek. U kunt uw boek bijvoorbeeld laten schrijven voor uw familie en vrienden, zodat uw verhaal bewaard blijft. U kunt daarvoor kiezen voor het laten schrijven van een manuscript dat u zelf print. Maar ook kunt u kiezen om het verhaal in eigen beheer te laten drukken zodat het een echt boek wordt. Of misschien wilt u een boek laten schrijven dat een breder publiek mag trekken. Uw doel kan dan zijn uw boek uit te laten geven door een uitgeverij. Het is belangrijk van te voren te bepalen of u uw verhaal voor u zelf wilt houden of dat u wilt publiceren. Dit bepaalt namelijk de keuze voor de schrijver en de wijze waarop de schrijver uw boek op zal tekenen.

Hoe moet uw geschreven levensverhaal eruit zien?
Bedenk voor u zelf hoe uw verhaal eruit moet gaan zien. Denk daarbij aan vragen als: Wilt u uw gehele leven laten beschrijven in een lijvig document of wilt u een deel van uw leven vertellen? Zijn er bepaalde gebeurtenissen die uitgelicht moeten worden? Welke gebeurtenissen wilt u beschrijven, maar vooral ook welke gebeurtenissen niet. Maak hierin duidelijke keuzes. Wilt u een verslag of wilt u uw verhaal in romanvorm vertellen? Moet uw levensverhaal chronologisch precies kloppend en geschiedkundig verantwoord beschreven worden? Of vindt u het belangrijk dat uw herinneringen doorgegeven worden zoals u ze nog kent? Allemaal overwegingen die meespelen in de keuze van de vorm van het levensverhaal.

Vind een schrijver die bij u past

Dat is dan ook meteen het moeilijkste gedeelte van uw zoektocht; want welke schrijver past bij u? Om te beginnen is het vinden van een bij u passende schrijver een persoonlijke kwestie. Waar moet u op letten?
Er zijn voor het schrijven van biografieën/levensverhalen drie soorten schrijvers:
1. Een familielid dat u en uw verhaal door en door kent en dit voor u wil optekenen. Het kan prettig zijn met familie uw verhaal door te nemen. U kent elkaar en u kunt elkaar aanvullen. Het voelt vertrouwd en het kan een band geven om samen herinneringen op te halen. Het schrijven van een levensverhaal is een langdurig project. Een familielid moet zich hier volledig voor willen inzetten, omdat anders de werkzaamheden op de lange baan geschoven worden. U moet zich hierbij afvragen of uw familielid vaardig is in schrijven en spellen. Bedenk voor u zelf hoe belangrijk u het vindt dat uw verhaal foutloos geschreven wordt. Maak goede afspraken voordat uw gezamenlijk project van start gaat. Er is niets zo erg als het ontstaan van onenigheid binnen de familie over zo’n prachtig project als het schrijven van een boek. Voor het laten schrijven van een boek dat u ook uit wilt geven is de keuze voor een familielid misschien niet de beste keuze.
2. Een amateurschrijver behoort ook tot de mogelijkheden om uw boek te laten schrijven. Maak duidelijke afspraken over de kosten en de tijdsduur. Een amateurschrijver zal langer bezig zijn met het schrijven van het manuscript dan een professioneel schrijver. Dit kan gevolgen hebben voor de prijs en het slagen van het project. Ook hierbij geldt dat u voor uzelf moet overwegen of het belangrijk is dat uw boek foutloos en goed geschreven wordt. U kunt aan het werk van een amateurschrijver (of van een familielid) niet dezelfde eisen stellen als aan het werk van een professioneel schrijver.
3. Een professioneel schrijver. Een professioneel schrijver zal snel naar de kern van uw verhaal weten te komen en dit duidelijk en goed kunnen verwoorden. De kosten zullen hoger zijn, maar de efficiëntie zal ook hoger liggen. Wanneer u een groot project als het schrijven van een boek aangaat is het de overweging meer dan waard te kiezen voor het laten maken van een boek op professionele wijze. U bent dan verzekerd van gedegen en foutloze teksten. Ook wanneer u kiest om uw boek uit te geven verdient een professioneel schrijver de voorkeur. U kunt aan de samenwerking met een professioneel schrijver hogere eisen stellen. Bovendien bent u ervan verzekerd dat uw verhaal binnen de afgesproken termijn afgemaakt wordt. Een professioneel schrijver biedt zekerheid bij het aangaan van het laten schrijven van uw boek.

Voor alle drie de mogelijkheden is iets te zeggen. Het kiezen van de juiste schrijver maakt het slagen van het maken van een goed boek groter. Neem in uw overwegingen ook onderstaande punten mee:

1. U werkt langere tijd samen, dus het is van belang dat u zich op uw gemak voelt en vertrouwen heeft in de samenwerking. Er moet een klik zijn. U zult samen vele gebeurtenissen, anekdotes, verdrietige momenten en persoonlijke aangelegenheden doornemen. Daarvan moet u het gevoel hebben dat dit bij de schrijver in goede handen is.
2. U voelt zich op voorhand misschien meer op uw gemak bij een schrijfster dan bij een schrijver, of andersom? Aan de hand van die keuze kunt u al gerichter gaan zoeken.
3. Doe navraag bij mensen die u kent die al een boek hebben laten schrijven of hun levensverhaal al hebben laten optekenen. Het lezen van voorgaand werk van de desbetreffende schrijver kan u op weg helpen.
4. Hebt u geen referenties in uw eigen omgeving google dan op het internet naar ervaringsverhalen.
5. Hebt u een verhaal te vertellen dat streekgebonden is, dan is het aan te raden een schrijver te zoeken die uw omgeving kent en die bijvoorbeeld uw dialect spreekt.
6. Niet alleen het op uw gemak voelen bij een schrijver, de schrijfstijl die aanspreekt, maar ook het kostenplaatje moet bij u passen.
7. Doe navraag bij meerdere schrijvers over de kosten van het laten schrijven van een boek en stel voor uzelf een budget op.

Interviews
Iedere tekstschrijver zal op zijn/haar manier te werk gaan. De basis voor het optekenen van een levensverhaal is voor iedere schrijver echter hetzelfde; het afnemen van een serie van interviews. Afhankelijk van de lengte van het te schrijven verhaal, zullen er meerdere interviews afgenomen worden. Een goede schrijver weet de essentie van uw verhaal te vangen aan de hand van gerichte vragen en zal ingaan op wat u zelf aandraagt. Interviews kunnen later aangevuld worden met telefonische gesprekken. U bent degene die de schrijver moet voeden. Een goede tip voor het goed laten verlopen van de interviews, is het voor u zelf op een rij zetten van de gebeurtenissen die u wilt bespreken. Een overzicht in chronologische volgorde is een must om uw levensverhaal over te kunnen brengen.

Levensverhaal laten schrijven
Na de interviewsessies zal de schrijver voor u aan de slag gaan. Schrijven is een arbeidsintensief en creatief werk, vaak zal de schrijver hiervoor een aantal maanden aan het schrijven zijn. In overleg kan er gekozen worden voor het aanleveren van de tekst per hoofdstuk, of de tekst in zijn geheel. Maak hierover duidelijke afspraken. Soms willen mensen het manuscript niet tussentijds lezen, bijvoorbeeld omdat ze graag verrast worden. Zij kiezen ervoor alleen het eindresultaat door te nemen. Een mogelijkheid is dan om iemand anders te vragen het manuscript tussentijds of wanneer het af is te laten lezen. Wanneer het manuscript gelezen is volgt desgewenst een correctieronde. In de praktijk blijkt vaak dat mensen maar weinig aanpassingen doorgeven. Niet iedereen vindt het prettig zelf iets aan het manuscript te moeten veranderen. Zij vertrouwen op de professionaliteit van de schrijver. Realiseert u zich dat, wanneer u geen gebruik maakt van de correctieronde, u nadien geen wijzigingen meer kunt aanbrengen.
Mocht u wel correcties hebben, geef duidelijk de punten aan die verbetering nodig hebben; u bent immers zelf de expert op het gebied van uw levensverhaal. De tekstschrijver zal vervolgens de correcties doorvoeren. Soms kan het nodig zijn hiervoor nog een extra interview te houden. Afhankelijk van de tekstschrijver en de afspraken die u heeft gemaakt, kan er nog een tweede correctieronde volgen voor minimale aanpassingen. Een goede tekstschrijver zal het manuscript zo geschreven hebben, dat u uzelf herkent in het gehele verhaal.

Het laten schrijven van een levensverhaal is een intensieve, maar voldoening gevende bezigheid, het neemt u mee op een reis door uw leven. Een prachtige ervaring, met daarna een blijvend (boek)resultaat; van onschatbare waarde voor u en uw naasten.

Wilt u meer informatie over het laten schrijven van een boek? Neem gerust en vrijblijvend contact op via de contactbutton. Wij helpen u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *